Absorberer mineralull fuktighet?

Riktig isolasjon av en bygning er et nøkkelspørsmål for både økonomisk og beboernes komfort. Et av de mest populære materialene som brukes til dette formålet er mineralull. I sammenheng med dette materialet oppstår ofte spørsmålet om mineralull er gjennomtrengelig for fuktighet . Fortsett å lese
for å finne ut litt mer om det! 

Hva er mineralull og hva er dens egenskaper?

Mineralull av høy kvalitet brukes ofte i moderne, energisparende konstruksjon. Takket være egenskapene garanterer materialet termisk komfort uansett årstid. Svaret på spørsmålet om mineralull absorberer fuktighet bør innledes med en kort beskrivelse av dens egenskaper og produksjonsmetode. Ull er et produkt av naturlig opprinnelse. På grunn av råvarene som brukes, er den delt inn i to typer - glass og stein, også kjent som stein. Glassull er laget av knust glass blandet med kvartssand, mens steinull er laget av basalt.

Materialene som brukes og produksjonsmetoden har stor innvirkning på materialets egenskaper. De viktigste er:

  • god varmeisolasjon,
  • motstand mot brann,
  • god lydisolasjon,
  • motstandsdyktighet,
  • vann motstand,
  • dampgjennomtrengelighet.

I forbindelse med de ovennevnte egenskapene, spesielt med tanke på dampgjennomtrengelighet og vannmotstand på samme tid, virker det spesielt interessant om mineralullen er fuktgjennomtrengelig .

Mineralull og fuktighet

Brukerkomforten bestemmes ikke kun av varmebevaring om vinteren og beskyttelse mot varmeoverføring om sommeren. Riktig mikroklima er også viktig. Avhengig av årstid, bør luftfuktigheten innendørs forbli på nivået 40-60%. Overdreven tørrhet eller fuktighet i luften kan føre til infeksjoner, allergier eller hudproblemer. Det optimale fuktighetsnivået i rommet er garantert ved bruk av ull ved isolering av yttervegger. Men vil ikke materialet faktisk råtne? Slipper mineralull inn fuktighet? Steinull er en fuktbestandig mineralull med spesielle hydrofobe egenskaper. Materialet vil sikre opprettholdelse av passende temperatur i rommene, og veggene vil kunne "puste" fritt, slik at mugg  ikke vises på veggene. Mange eksperter påpeker at vegger isolert med ull tørker i gjennomsnitt 4-5 ganger raskere enn med andre isolasjonsmaterialer. Mineralull, spesielt steinull, sørger for riktig og effektiv drenering av fuktighet - også det som følge av daglig bruk av huset - bading, vask, oppvask, matlaging.​

Absorberer mineralull fuktighet?

En godt installert mineralull utgjør ingen risiko for feil drenering av fuktighet. Det faktum at forholdene knyttet til fuktighet i en bygningsskillevegg isolert med mineralull stabiliserer seg raskere og ullen i seg selv ikke aksepterer vann, noe som gjør at sopp og muggsopp ikke har gunstige betingelser for utvikling. Svaret på spørsmålet om mineralull absorberer fuktighet er åpenbart - nei, og hjelper til og med i riktig transport utenfor. Det er også verdt å være oppmerksom på det faktum at mineralullprodukter hydrofoberes under produksjonsprosessen, som er en slags beskyttelse ved kortvarig fukting. Takket være dette bør fukting av produktet, for eksempel på grunn av feil transport eller manglende beskyttelse av ullen mot direkte eksponering for regn, ikke påvirke dets egenskaper og holdbarhet.

Mineralull og fuktighet.

Eksepsjonelle situasjoner Ved langvarig eksponering for vann, for eksempel gjennom et hull i taket, kan mineralull, spesielt vedheft på våte trekonstruksjoner, hindre at de tørker ut, noe som igjen kan føre til varige skader. Når ullen er oversvømt, bør den demonteres og tørkes grundig, for eksempel ved hjelp av spesialblåsere. Etter tørking får ullen tilbake sine opprinnelige egenskaper, slik at den kan monteres på nytt uten problemer. Å isolere huset er viktig ikke bare for å holde på varmen – men det er også viktig å fjerne fuktighet og sørge for et gunstig, sunt mikroklima. Absorberer mineralull fuktighet ? Tvert imot - materiale av god kvalitet vil tillate overflødig fuktighet å renne utenfor bygningen, uten risiko for mugg- eller soppdannelse. Dermed ser den nåværende egenskapen til mineralull ut til å være dens spesielle fordel.

🇩🇪 Deutsche Version: Nimmt Mineralwolle Feuchtigkeit auf?

KUNNSKAPSBASE