Effektiv isolasjon - mineralull eller polystyren?

Dette er uten unntak en av de vanskeligste avgjørelsene som hver huseier må ta. Bestemmelsen blir ikke lettere av at begge løsningene har like mange støttespillere som motstandere, og de involverte i byggingen er delt inn i tilhengere av polystyren eller ull. Hva er best - polystyren eller mineralull? Les videre for å finne ut!

Hvilken isolasjon bør man velge - mineralull eller polystyren?

Uansett materiale er husisolering - med mineralull eller polystyren, i dag en mye brukt løsning. I tillegg til å gi en behagelig varme i bygget i den kalde årstiden, reduserer isolasjonen også varmestrømmen på varme dager. Økonomiske hensyn står øverst på listen over fordeler. God isolasjon fører til en betydelig reduksjon i energikostnadene på grunn av minimering av energitap. Spørsmålet oppstår imidlertid om man skal isolere huset med mineralull eller polystyren? Hva er egentlig forskjellene mellom dem? 

Riktig isolasjon skal være holdbar, sikker og selvfølgelig så effektiv som mulig. Både mineralull og polystyren er for tiden de mest populære isolasjonsløsningene. Valg av materialer av høy kvalitet er avgjørende. Upassende utvalgte produkter av dårlig kvalitet vil ikke bare mislykkes i å oppfylle sine oppgaver, som å gi varme- eller lydisolering, men kan forringes mye raskere og til og med bidra til fuktighet og utseende av mugg i bygningen. Derfor er kvalitet den grunnleggende parameteren som bør tas i betraktning under isolasjonsarbeid. Så det er bedre å velge isolasjon med polystyren eller mineralull?

Oppvarming - mineralull eller polystyren? Fordeler med mineralull

Både for mineralull og polystyren er varmeoverføringskoeffisienten lik. Imidlertid er begge materialene forskjellige når det gjelder mange andre parametere. Å kjenne funksjonene til disse mest populære isolasjonsproduktene vil absolutt hjelpe med å velge og svare på spørsmålet om hva som er bedre - polystyren eller mineralull?

Mineralull er et produkt av naturlig opprinnelse - det er laget av naturlige bergarter. Råvaren utsettes for en temperatur på 1400 ° C og blåses deretter til fine fibre som senere danner ull. Det resulterende produktet er dynket i harpiks, riktig formet og herdet. Her er fordelene med denne løsningen:

 • stort utvalg av produkter - matter, plater, filt og til og med mineralullgranulat,
 • høy varmeisolasjon,
 • høy akustisk isolasjon,
 • høy holdbarhet,
 • ikke-brennbar og motstandsdyktig mot sopp og mugg,
 • vannmotstand og dampgjennomtrengelighet.

Oppvarming - mineralull eller polystyren? Fordeler med polystyren
I motsetning til ull er polystyren et plastmateriale laget av skummende polystyrenklumper. Når det gjelder sammensetningen, består mer enn 90% av polystyren av luft, og det er derfor det er så lett. Fordeler:

 • holdbarhet,
 • motstand mot råte
 • høy varmeisolasjon,
 • enkel montering,
 • motstand mot sopp og mugg.

Som du kan se, har begge løsningene sine fordeler og egenskaper som er verdsatt av brukerne. Av denne grunn avhenger svaret på spørsmålet om hva du skal velge - isolasjon med polystyren eller mineralull, hovedsakelig av bruksstedet. Mineralull, på grunn av sin høye brannmotstand, fungerer godt i stål- og trekonstruksjoner, fordi den fyller det indre skjelettet til veggene perfekt. Ekspandert polystyren er et egnet materiale for gulv, fundamenter, kjellere, samt balkonger og terrasser. Når du står overfor valget av mineralull eller polystyren, er det verdt å sette pris på hver av løsningene og bruke begge, velge dem for stedet der de best vil oppfylle oppgaven sin.

Mineralull eller polystyren til loftet?


Loftet er en del av bygningsstrukturen som opptil 25% av varmen kan slippe ut gjennom, så velg det beste isolasjonsmaterialet. I dette tilfellet bør du også vurdere hva som vil være bedre - mineralull eller polystyren? For loftet og undertaket er det mest valgte alternativet ull. I dette tilfellet skylder den sin popularitet til letthet, utmerket termisk og akustisk isolasjon, samt ikke-brennbarhet. I tillegg er dette materialet svært gjennomtrengelig for vanndamp og er fleksibelt, slik at du fritt kan fylle alle rom med det. Styrofoam vil også gi varmeisolasjon, men det er mye mindre effektivt med tanke på lydisolasjon og plastisitet. Hva er best - polystyren eller mineralull? Når det gjelder loftet, er det mye bedre å bruke mineralull.

Det er ikke noe klart svar på spørsmålet om hva som er bedre - husisolasjon med mineralull eller polystyren. Når du isolerer et hus, er det verdt å dele det inn i segmenter og velge riktig materiale for dem, styrt av egenskapene til hver av dem. Det bør også huskes at bare et høykvalitetsprodukt vil garantere isolasjon, og dermed - tilfredshet i årevis.

🇩🇪 Deutsche Version: Wirksame Dämmung – Mineralwolle oder Styropor?

KUNNSKAPSBASE