Egenskaper til mineralull

Det er et av de mest allsidige materialene på markedet, og samtidig er det et av de mest populære materialene som brukes i byggebransjen. Mineralull forekommer i mange former, som plater, matter og lagging. Det er takket være dette at det først og fremst har funnet sin anvendelse i konstruksjon, og spesielt i loftsisolering. Ikke desto mindre, på grunn av egenskapene, er den også lett brukt i energi-, bil-, maritime og landbruksindustrien. Det er et materiale med svært gode fysiske egenskaper, som ikke bare brukes til varmeisolering, men også til brann- og lydisolering. Oppdag alle egenskapene til stein- og glassmineralull.

Mineralull - fysiske egenskaper

- Varmeisolasjon - god isolasjon - ved mineralull er lambda-varmeledningsevnen lav. Den varierer fra 0,031 W/mK til 0,045 W/mK. Takket være dette, ved å bruke dette isolasjonsmaterialet, oppnår vi termisk stabilitet av isolerte rom. Luften som er fanget i rommet mellom fibrene skaper en slags termisk barriere for varmeoverføringen. Dette betyr at om vinteren hindrer det rommene i å kjøle seg ned, og om sommeren lar det dem ikke varme opp for mye. På denne måten sikrer det lave varmetap, og reduserer dermed kostnadene ved oppvarming av bygget.

  • Brannegenskaper, ikke-brennbarhet og brannmotstand - høy brannmotstand av isolasjon - dette materialet er klassifisert som ikke-brennbart i høyeste klasse A1, når det gjelder den europeiske klassifiseringen - A1-F. Denne klassen indikerer reaksjonen til et materiale når det brytes ned under påvirkning av brann. I praksis betyr dette at dette materialet ikke sprer flammer, ikke deltar i en brann, og kun smelter ved en temperatur på over 1000 grader Celsius. Det er også en passiv brannbeskyttelse, som garanterer sikkerheten til alle personer i bygget. I tillegg avgis det ikke røyk ved høye temperaturer på fibrene. Når det gjelder andre brannegenskaper, forårsaker ikke stein- og glassmineralull flammende dråper. Dette skyldes den fibrøse strukturen til materialet.
  • Akustisk isolasjon - god støyreduksjon - det er et materiale med en fibrøs struktur, som gjør mineralull til en utmerket akustisk isolator. Den reduserer støynivået i rom og er spesielt god til å absorbere lyder i mellom- og høye frekvenser. Lydabsorpsjon avhenger også av tykkelsen på materialet - jo tykkere, jo større er lydabsorpsjonskoeffisienten. Derfor blir dette materialet ivrig brukt i innspillingsstudioer, konsertsaler og kinoer.
  • Vibrasjonsdemping - på grunn av bruk av fiber, demper den også vibrasjoner veldig godt.
  • Vannmotstand og damppermeabilitet - dette er en parameter som bestemmer strømmen av vanndamp gjennom materialet. Ved mineralull kan vanndamp være inne mellom fibrene og slippes ut til utsiden. Den har heller ikke hygroskopiske egenskaper, og dette skyldes beskyttelsen med spesielle midler. Takket være dette blir det ikke vått. Det gjør det med andre ord mulig å oppnå et passende, sunt innendørs mikroklima. Materialet absorberer ikke vann eller fuktighet, og dette skyldes bruk av høy temperatur under produksjonen.
  • Spenst og fleksibilitet - dette er spesielt viktig for byggematerialer. Takket være disse egenskapene tilpasser den seg perfekt til overflaten.
  • Mekaniske egenskaper - dette materialet er motstandsdyktig mot mekanisk skade (gnagere, insekter), kjemiske midler og biologisk motstand, for eksempel mot dannelse av sopp og mugg.

Stein- og glassull - egenskaper

Vi kan skille mellom steinull og glassull. Stein er laget av kvartssand og glasskuler, mens glass er laget av basaltbergarter med en liten innblanding av slagg. Når det gjelder egenskaper:
Glassmineralull - har en lavere tetthet, derfor anbefales det spesielt for skråtak, fordi det ikke belaster strukturen. Glass brukes også som isolerende fylling i karm- og bjelkekonstruksjoner, samt i trelags vegger.

Steinull - oftest brukt til bygging av flate tak og fasader (ved bruk av lett våt metode). Dessuten, på grunn av det faktum at det er et materiale laget av stein, er det ikke bare ikke-brennbart, men også motstandsdyktig mot branntemperaturer. Som et resultat av dette velges fjell overalt hvor brannmotstanden til bygningskonstruksjoner bør økes. I tillegg har bergarten svært gode mekaniske parametere, takket være at den tillater installasjon av solcellepaneler eller ventilasjonskanaler på flate tak.


Når det gjelder like egenskaper i begge materialer, har begge typer god brann-, termisk og akustisk isolasjon. I tillegg er både mineralull og glassull svært motstandsdyktige mot belastninger og deformasjoner.


🇩🇪 Deutsche Version: Eigenschaften von Mineralwolle

KUNNSKAPSBASE