Er mineralull skadelig?

Prioriteringene i byggebransjen er styrken til strukturen samt sikkerheten og komforten til fremtidige brukere. Hvert enkelt element bør oppfylle slike krav - det er ikke annerledes med hensyn til isolasjon. Et av de mest populære isolasjonsmaterialene er mineralull. I sammenheng med bruken oppstår ofte spørsmålet om mineralull er helse- og miljøskadelig. Fortsett å lese for å finne ut! 

Hva er egentlig mineralull?

Mineralull er, som allerede nevnt, et av de mest brukte isolasjonsmaterialene. Før du svarer på spørsmålet om mineralull er skadelig, er det verdt å lære mer om det. Ull, også kjent som mineralull, er et produkt laget av naturlige råvarer som kan deles inn i to typer - glass og stein. De skiller seg spesielt ut når det gjelder sammensetning. Steinversjonen er laget av vulkansk stein, spesielt basalt, smeltet ved 1400°C. Glassull krever omsmelting av fint knust glass med kvartssand ved en temperatur på opptil 1200°C. Begge typer er beriket med gabbro, dolomitt og kalkstein, og deretter lagdelt.

Mineralull - er det skadelig?

Det er verdt å merke seg at begge typer ull - bortsett fra deres naturlige opphav - også har lignende egenskaper. Uavhengig av type holder mineralull varmen inne i bygget under kalde dager, mens den i varmt vær ikke lar varmen trenge inn i interiøret. Denne typen isolasjonsmateriale reduserer perfekt lyder, er gjennomtrengelig for vanndamp og har høye brannbestandige egenskaper, det er heller ikke utsatt for utvikling av sopp og mugg. I tillegg setter produksjonsmetoden og upcycling praktisert i produksjonen av ull dette materialet høyt når det gjelder økologi. Er mineralull miljøskadelig? Det er absolutt et av de minst miljøskadelige materialene i byggebransjen.

Mineralull - helseskadelig eller ikke?

Mineralull er i dag et av de best undersøkte materialene – både av uavhengige forskningsenheter og av produsentene selv. Det er også verdt å legge til at teknologien som brukes i produksjonen av ull har utviklet seg betydelig gjennom årene. Men mange lurer fortsatt på om mineralull er helseskadelig? Den største bekymringen er at den angivelig bidrar til utvikling av lungekreft, som oftest er et resultat av feilsammenligning av steinull med asbest eller steinull.
Tallrike studier og detaljerte analyser har vist at mineralullfibre ikke er kreftfremkallende, fordi - i motsetning til asbest - deres struktur tillater selvfjerning fra kroppen. Asbestfibre som kommer inn i lungene er som en krok som går inn i en lungealveol, og de deler seg langs fibrene, så det blir flere og flere av dem. Når det gjelder ull, brytes fibrene på tvers og dermed forkortes de mer og mer. Svaret på spørsmålet om mineralull er helseskadelig for brukerne er klart - nei. Det er også verdt å legge til at på grunn av egenskapene, inkl. motstand mot utvikling av sopp og mugg, utgjør mineralull ikke bare en trussel for personer som oppholder seg i rommet, men kan bidra til allergikeres velvære.

Er mineralull helseskadelig?

Til tross for at det ikke er noen risiko for brukere knyttet til bruk av mineralull i en bygning, er det verdt å være forsiktig når du arbeider med dette materialet. Spesielt montering av mineralull krever bruk av kroppsbeskyttelse med verneklær, briller og maske. Verdens helseorganisasjon har bekreftet at ull er et helt risikofritt materiale også under montering, men hver organisme reagerer forskjellig på det og det er verdt å forberede seg skikkelig på det.
Mineralull er som det er fastslått ikke helseskadelig. All forskning og meninger fra anerkjente organisasjoner motsier at det er ment å forårsake alvorlige sykdommer, inkludert lungekreft. Det er sant at når du arbeider med dette materialet, er det nødvendig å beskytte deg selv ordentlig mens du overholder prinsippene for helse og sikkerhet for å unngå irritasjon, for eksempel hudirritasjon. Bruken av ull for å isolere en bygning påvirker ikke innbyggerne negativt, så den kan brukes uten frykt i isolasjonsarbeid.

🇩🇪 Deutsche Version: Ist Mineralwolle schädlich?

KUNNSKAPSBASE