Er mineralull et økologisk isolasjonsmateriale?

For øyeblikket tar investorer ikke bare hensyn til prisen, egenskapene eller parameterne til et gitt byggemateriale, men også til miljøaspektet. I mange bransjer, også byggebransjen, er det stadig flere som er på jakt etter miljøvennlige løsninger. Tross alt har isolasjonsmaterialene som brukes en betydelig innvirkning på komforten til husstandsmedlemmene, og samtidig framtiden til planeten vår. Dette er grunnen til at naturlige råvarer blir mer og mer populære, spesielt blant bevisste forbrukere. Lurer du på om mineralull er økologisk varmeisolasjon?

Økologisk isolasjon - hva er det?

Isolasjon er et ekstremt viktig element i nesten alle bygninger. Når det gjelder isolasjonsmaterialer, er det ofte oppmerksomhet på produksjonen deres. Når det gjelder økologiske materialer, kan vi dele dem inn i naturlige og resirkulerte. Økologisk isolasjon kan også kalles en type husisolasjon, som effektivt reduserer energien som trengs for å varme eller kjøle ned interiøret.

Stein- og glassmineralull - hva er det?

Stein er laget av basalt, mens den smeltes ved en temperatur på over 1400 grader Celsius. Under produksjonsprosessen tilsettes gabbro, dolomitt og ulike typer kalksteinsaggregater. Viktigere er at skapelsesprosessen bruker avfall fra andre sektorer som ikke kunne resirkuleres. I stedet for å havne på søppelfyllinger, havner de i produksjon av mineralsteinull.

Glass er laget av kvartssand og glasskuler, som smeltes ved en temperatur på ca. 1000 grader Celsius. Kvartssand er en ganske vanlig råvare, mens kullet for det meste resirkuleres.

Under produksjonen tilsettes også andre råvarer, som kalkstein, dolomitt eller gabbro. Deretter blir den smeltede basalten eller glasskulten med tilsetningsstoffer utsatt for prosessen med defibrering. Deretter dannes stein- eller glassfibre som tilsettes et bindemiddel. Det er takket være dette at det ferdige isolasjonsmaterialet får egenskaper som er verdsatt i byggebransjen.

Er mineralull økologisk?

Det er et høykvalitetsmateriale for produksjon av naturlige råvarer som brukes. Dessuten går en del av råvareavfallet tilbake til produksjonssyklusen i den teknologiske prosessen. Dette betyr at både steinull og glassull er naturlige, og dermed økologiske isolasjonsmaterialer.

Mange produsenter av mineralull beskriver produktene sine med tanke på miljøpåvirkning, både under produksjon og installasjon, og gjennom hele levetiden. Produsentene publiserer også rapporter om mengden generert avfall. Det implementeres også ulike typer innovasjoner som reduserer forbruket av energi eller gass som brukes til å produsere materialet. For tiden er det mest populære alternativet til økologisk mineralull lavøkologisk polystyren - en plast full av kjemiske forbindelser.

🇩🇪 Deutsche Version: Ist Mineralwolle ein ökologischer Dämmstoff?

KUNNSKAPSBASE